Paluchy świetnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska lub dodatek do zupy np. pomidorowej lub zupy krem. Przyrządza się je błyskawicznie, a w trakcie pieczenia po kuchni rozchodzi się wspaniały zapach. Własnoręcznie zrobione paluchy żytnie razowe są nie tylko smaczne. Użyta do ich zrobienia mąka żytnia razowa jest bogata w witaminy, minerały i błonnik pokarmowy. Dzięki dodatkowi sera żółtego smakują wyśmienicie.
150 g ekologicznej mąki żytniej typ 2000 Razowej bez rafinacji NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
50 g startego sera żółtego
50 ml wody
20 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ostrej papryki lub pieprzu cayene
Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj do nich oliwę z oliwek i wodę. Zagnieć ciasto. Podziel je na ok. 10 części i z każdej uformuj wałeczek (można ponacinać do ozdobnie). Wałeczek nie może być zbyt gruby, bo ciasto nie upiecze się w środku.
Piekarnik nagrzej do temp. 2000C. Paluchy piecz ok. 20 minut.