Przepisy

Paluchy świetnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska lub dodatek do zupy np. pomidorowej lub zupy krem. Przyrządza się je błyskawicznie, a w trakcie pieczenia po kuchni rozchodzi się wspaniały zapach. Własnoręcznie zrobione paluchy żytnie razowe są nie tylko smaczne. Użyta do ich zrobienia mąka żytnia razowa jest bogata w witaminy, minerały i błonnik pokarmowy. Dzięki dodatkowi sera żółtego smakują wyśmienicie.

 

150 g ekologicznej mąki żytniej typ 2000 Razowej bez rafinacji NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

50 g startego sera żółtego

50 ml wody

20 ml oliwy z oliwek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka ostrej papryki lub pieprzu cayene

 

Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj do nich oliwę z oliwek i wodę. Zagnieć ciasto. Podziel je na ok. 10 części i z każdej uformuj wałeczek (można ponacinać do ozdobnie). Wałeczek nie może być zbyt gruby, bo ciasto nie upiecze się w środku.

Piekarnik nagrzej do temp. 2000C. Paluchy piecz ok. 20 minut.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.