Minimum składników, a maksimum smaku. Tarta błyskawiczna, pyszna i zdrowsza niż jej pszenne odpowiedniki dzięki użyciu mąki żytniej razowej. Jest to idealne ciasto dla dzieciaków, jako zamiennik tradycyjnych drożdżówek lub innych wypieków z białej mąki z dużą ilością cukru.
200 g ekologicznej mąki żytniej typ 2000 Razowej bez rafinacji NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
100 g masła
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
4 laski rabarbaru
1 łyżka cukru
Do mąki i cukru pudru dodaj miękkie masło i połącz składniki do uzyskania kruszonki. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Jeśli jest zbyt suche i nie da się zagnieść, można dodać odrobinę wody.
Rozwałkuj ciasto na kształt koła. Rabarbar obierz i pokrój w kostkę lub ukośnie w talarki. Ułóż na cieście pozostawiając z brzegu ciasta kilka centymetrów wolne. Wolne brzegi ciasta zawiń do wnętrza tarty na rabarbar. Posyp cukrem. Piecz w temp. 2000C przez ok. 20-30 minut. Tartę po upieczeniu można polukrować, posypać grubym cukrem lub posypką.