Przepisy

Minimum składników, a maksimum smaku. Tarta błyskawiczna, pyszna i zdrowsza niż jej pszenne odpowiedniki dzięki użyciu mąki żytniej razowej. Jest to idealne ciasto dla dzieciaków, jako zamiennik tradycyjnych drożdżówek lub innych wypieków z białej mąki z dużą ilością cukru.

 

 

200 g ekologicznej mąki żytniej typ 2000 Razowej bez rafinacji NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

100 g masła

1 jajko

3 łyżki cukru pudru

 

4 laski rabarbaru

1 łyżka cukru

 

Do mąki i cukru pudru dodaj miękkie masło i połącz składniki do uzyskania kruszonki. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Jeśli jest zbyt suche i nie da się zagnieść, można dodać odrobinę wody.

Rozwałkuj ciasto na kształt koła. Rabarbar obierz i pokrój w kostkę lub ukośnie w talarki. Ułóż na cieście pozostawiając z brzegu ciasta kilka centymetrów wolne. Wolne brzegi ciasta zawiń do wnętrza tarty na rabarbar. Posyp cukrem. Piecz w temp. 2000C przez ok. 20-30 minut. Tartę po upieczeniu można polukrować, posypać grubym cukrem lub posypką.    

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.