Przepisy

Bardzo szybki w wykonaniu chlebek z mąką żytnią razową typ 2000, otrębami, płatkami owsianymi i ziarnami. Przekąska idealna, bo zdrowa. Świetna na przegryzkę dla dzieci czy osób z insulinoopornością.

 

 

180 g ekologicznych płatków owsianych górskich

110 g ekologicznej mąki żytniej typ 2000 Razowej bez rafinacji NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

90 g ekologicznych otrąb pszennych, żytnich lub orkiszowych

130 g ziaren słonecznika i/lub ziaren dyni

90 g siemienia lnianego i maku

70 g sezamu

700 ml wody

1-2 łyżeczki soli

 

 

do posypania: mak, bazylia, oregano. czosnek, papryka lub inne wg gustu

 

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 20 minut. Przygotować blachy: wyłożyć je papierem do pieczenia i lekko posmarować olejem. Z podanej porcji wychodzą 2 blachy z wyposażenia piekarnika i 1 blacha o wymiarach 25 x 35. Masę rozsmarować na blachach na grubość ok. 3-4 mm. Z wierzchu posypać makiem i przyprawami. Piekarnik nagrzać do temperatury 1700C z ustawieniem termoobieg i wstawić wszystkie 3 blachy. Po 10-12 minutach wyjąć blaszki i pociąć ciasto na prostokąty, wstawić do dalszego pieczenia. Łączny czas pieczenia to ok. 60 minut. W tym czasie należy kilka razy zamienić blaszki miejscami oraz 3 razy uchylić piekarnik na 3-4 minuty, aby wypuścić parę, co spowoduje, że chlebek będzie bardziej chrupiący. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i połamać na kromki. Aby chlebek był jeszcze bardziej chrupiący, można ułożyć go na kratce i wstawić do piekarnika z termoobiegiem jeszcze na ok. 7 minut. 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.