Przepisy

Pierogi z dużą zawartością mąki żytniej. Dzięki zawartości mąki razowej pierogi są bogatsze w błonnik, witaminy i minerały niż tradycyjne pierogi z mąki pszennej. Farsz z dowolnych owoców dodatkowo wzbogaca wartość odżywczą dania.

 

Ciasto:

1 szklanka ekologicznej mąki żytniej typ 2000 Razowej bez rafinacji NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

1/2 szklanki ekologicznej mąki żytniej typ 720 Chlebowej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

1/2 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 550 Jasnej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

1/2 szklanki gorącej wody

1 łyżka oleju

szczypta soli

 

Farsz:

dowolne owoce sezonowe np. jagody, truskawki, maliny itd.

1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

cukier

 

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Gotowe ciasto rozwałkować, wyciąć kółka. Na każdy krążek nakładać farsz i zlepiać. W garnku zagotować wodę (odrobinę posolić). Wrzucić pierogi i od chwili wypłynięcia gotować jeszcze ok. 2 minuty. Wyjąć na cedzak. Podawać z ulubionymi dodatkami np. jogurtem naturalnym, masłem, cukrem.

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.