Pierogi z dużą zawartością mąki żytniej. Dzięki zawartości mąki razowej pierogi są bogatsze w błonnik, witaminy i minerały niż tradycyjne pierogi z mąki pszennej. Farsz z dowolnych owoców dodatkowo wzbogaca wartość odżywczą dania.
Ciasto:
1 szklanka ekologicznej mąki żytniej typ 2000 Razowej bez rafinacji NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
1/2 szklanki ekologicznej mąki żytniej typ 720 Chlebowej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
1/2 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 550 Jasnej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
1/2 szklanki gorącej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli
Farsz:
dowolne owoce sezonowe np. jagody, truskawki, maliny itd.
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
cukier
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Gotowe ciasto rozwałkować, wyciąć kółka. Na każdy krążek nakładać farsz i zlepiać. W garnku zagotować wodę (odrobinę posolić). Wrzucić pierogi i od chwili wypłynięcia gotować jeszcze ok. 2 minuty. Wyjąć na cedzak. Podawać z ulubionymi dodatkami np. jogurtem naturalnym, masłem, cukrem.