Przepisy

Szybkie i smaczne ciasto z truskawkami. Do jego wykonania używamy mąki żytniej pełnoziarnistej, która wzbogaca ciasto w składniki odżywcze. Doskonale sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, świetne na piknik albo po prostu deser w domowym zaciszu.

 

Ciasto:

1 szklanka ekologicznej mąki żytniej typ 2000 Razowej bez rafinacji NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

1 szklanka ekologicznej mąki pszennej typ 550 Jasnej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

1 szklanka cukru

4 jajka

200 g rozpuszczonej margaryny

1/3 szklanki mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Kruszonka:

50 g ekologicznej mąki żytniej typ 2000 Razowej bez rafinacji NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

50 g ekologicznej mąki pszennej typ 550 Jasnej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

50 g wiórków kokosowych

100 g cukru

120 g masła lub margaryny

 

1/2 kg truskawek

 

Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść, żeby utworzyły się grudki. W razie potrzeby można dodać troszeczkę zimnej wody. Kruszonkę, na czas przygotowania ciasta, wstawić do lodówki.

Jajka zmiksować z cukrem. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać. Przesiać na masę jajeczną. Wlać mleko i wszystko krótko zmiksować. Cały czas miksując, wlewać stopniowo rozpuszczoną margarynę.

Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Truskawki oczyścić i ułożyć na cieście; można je wcześniej przekroić na pół i obsypać delikatnie mąką. Truskawki posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Piec w temperaturze 1700C przez ok. 55 minut.     

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.