Szybkie i smaczne ciasto z truskawkami. Do jego wykonania używamy mąki żytniej pełnoziarnistej, która wzbogaca ciasto w składniki odżywcze. Doskonale sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, świetne na piknik albo po prostu deser w domowym zaciszu.
Ciasto:
1 szklanka ekologicznej mąki żytniej typ 2000 Razowej bez rafinacji NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
1 szklanka ekologicznej mąki pszennej typ 550 Jasnej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
1 szklanka cukru
4 jajka
200 g rozpuszczonej margaryny
1/3 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
50 g ekologicznej mąki żytniej typ 2000 Razowej bez rafinacji NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
50 g ekologicznej mąki pszennej typ 550 Jasnej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
50 g wiórków kokosowych
100 g cukru
120 g masła lub margaryny
1/2 kg truskawek
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść, żeby utworzyły się grudki. W razie potrzeby można dodać troszeczkę zimnej wody. Kruszonkę, na czas przygotowania ciasta, wstawić do lodówki.
Jajka zmiksować z cukrem. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać. Przesiać na masę jajeczną. Wlać mleko i wszystko krótko zmiksować. Cały czas miksując, wlewać stopniowo rozpuszczoną margarynę.
Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Truskawki oczyścić i ułożyć na cieście; można je wcześniej przekroić na pół i obsypać delikatnie mąką. Truskawki posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Piec w temperaturze 1700C przez ok. 55 minut.