Nie ma jak własnoręcznie upieczone pieczywo i cudowny zapach rozchodzący się po kuchni w trakcie pieczenia.
Żytnie bułeczki śniadaniowe są bardzo proste w przygotowaniu. Wszystkie składniki wystarczy wrzucić do miski i zagnieść ciasto.
Wychodzą pyszne: na zewnątrz chrupiąca skórka, w środku puszyste. Idealne na śniadanie.
-
2,5 szklanki ekologicznej mąki żytniej typ 720 Chlebowej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
-
0,75 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 550 Jasnej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
-
220 g wody
-
7 g drożdży instant
-
2 łyżki oleju
-
1/2 łyżeczka soli
-
1/2 łyżeczki cukru
-
opcjonalnie sezam do oprószenia
Z podanych składników zagnieć ciasto. Włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę, by wyrosło. Po tym czasie uformuj 8 bułeczek. Przykryj ściereczką i ponownie odstaw na 30 minut, by wyrosły. Posmaruj każdą bułeczkę odrobiną oleju i posyp sezamem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 15 minut.