Przepisy

Nie ma jak własnoręcznie upieczone pieczywo i cudowny zapach rozchodzący się po kuchni w trakcie pieczenia.

Żytnie bułeczki śniadaniowe są bardzo proste w przygotowaniu. Wszystkie składniki wystarczy wrzucić do miski i zagnieść ciasto.

Wychodzą pyszne: na zewnątrz chrupiąca skórka, w środku puszyste. Idealne na śniadanie.

 

 

 

  • 2,5 szklanki ekologicznej mąki żytniej typ 720 Chlebowej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

  • 0,75 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 550 Jasnej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

  • 220 g wody

  • 7 g drożdży instant

  • 2 łyżki oleju

  • 1/2 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • opcjonalnie sezam do oprószenia

 

Z podanych składników zagnieć ciasto. Włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę, by wyrosło. Po tym czasie uformuj 8 bułeczek. Przykryj ściereczką i ponownie odstaw na 30 minut, by wyrosły. Posmaruj każdą bułeczkę odrobiną oleju i posyp sezamem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 15 minut.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.