Zrobienie zakwasu jest bardzo proste. Potrzebne są tylko dwa składniki, dobre chęci i odrobina czasu. Potem należy już tylko dbać o swój zakwas dokarmiając go i mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką.
Zapach i kolor takiego zakwasu żytniego różni się od pszennego. A pieczywo z niego wypieczone jest przepyszne.
Na początek potrzebujesz:
-
1/2 szklanki ekologicznej mąki żytniej typ 720 Chlebowej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
-
1/2 szklanki letniej wody
Przygotuj szklane naczynie np. słoik. Wsyp do niego mąkę, wlej wodę i dokładnie wymieszaj. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Codziennie przez kolejne 5 dni dosypuj po 1/3 szklanki ekologicznej mąki żytniej typ 720 Chlebowej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne i dolewaj tyle samo wody. Za każdym razem wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Po tym czasie zakwas będzie gotowy do użycia. Na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.