Przepisy

Zrobienie zakwasu jest bardzo proste. Potrzebne są tylko dwa składniki, dobre chęci i odrobina czasu. Potem należy już tylko dbać o swój zakwas dokarmiając go i mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką.

Zapach i kolor takiego zakwasu żytniego różni się od pszennego. A pieczywo z niego wypieczone jest przepyszne.

 

 


Na początek potrzebujesz:

  • 1/2 szklanki ekologicznej mąki żytniej typ 720 Chlebowej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

  • 1/2 szklanki letniej wody


Przygotuj szklane naczynie np. słoik. Wsyp do niego mąkę, wlej wodę i dokładnie wymieszaj. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Codziennie przez kolejne 5 dni dosypuj po 1/3 szklanki ekologicznej mąki żytniej typ 720 Chlebowej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne i dolewaj tyle samo wody. Za każdym razem wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Po tym czasie zakwas będzie gotowy do użycia. Na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.