Przepisy

Piernik to klasyczny wypiek świąteczny, który pojawia się w wielu polskich domach w okresie świąt Bożego Narodzenia. Podczas pieczenia po domu rozchodzi się przepiękny zapach przypraw korzennych. Dodatek pszczelego miodu, prawdziwego masła i bakalii wspaniale wzbogaca ciasto. Jest to piernik na wzór staropolskich, kiedy ciasto to, jak podaje „Encyklopedia Staropolska” Zygmunta Glogera, piekło się wyłącznie z użyciem zrumienionej mąki żytniej. Ciekawostką jest, że w dawnej Rzeczpospolitej piernik był jedna z zagryzek, które podawano do przedobiedniego kieliszka alkoholu (na lepsze trawienie).

Piernik żytni jest świetną alternatywa dla osób, które muszą lub chcą wykluczyć ze swojej diety mąkę pszenną. Mąka żytnia nadaje ciastu wyjątkowy, niespotykany smak.

Można i warto zrobić większą porcję, ponieważ piernik z czasem robi się jeszcze smaczniejszy. Wystarczy zawinąć go w folię aluminiową i włożyć do lodówki. Tak przechowywany jest wyśmienity nawet do miesiąca.

 

 

● 250 g ekologicznej mąki żytniej chlebowej typ 720 „Pytlowej” NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

● 200 g miodu prawdziwego

● 100 g cukru

● 50 g masła

● 3 jajka

● 4 łyżeczki przyprawy do piernika

● 1 łyżeczka sody

● 1 łyżeczka proszku do pieczenia

● 200 g bakalii: rodzynki, żurawina, morele, śliwki

● alkohol do zalania bakalii

 

● 100 g śmietany 36%

● 60 g czekolady gorzkiej

● 60 g czekolady mlecznej

 

Przygotowanie piernika zacznij wieczorem :) Większe bakalie pokrój, wszystkie włóż do miseczki i zalej alkoholem tak, aby zakrywał bakalie. Odstaw na całą noc.

 

Mąkę żytnią wsyp na patelnię i podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż stanie się złocista. UWAŻAJ! mąka lubi się przypalać, dlatego nie odchodź od kuchenki. Odstaw do wystygnięcia.

 

Miód, cukier i masło zagotuj na średnim ogniu ciągle mieszając. Również odstaw do wystygnięcia.

 

Wymieszaj mąkę, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia.

 

Wystudzony miód, cukier i masło ubijaj mikserem na puszystą masę dodając pojedynczo jajka. Wsyp mąkę z przyprawami i miksuj do połączenia składników. Dodaj odsączone z alkoholu owoce i dokładnie wymieszaj.

 

Przygotuj keksówkę o wymiarach ok. 30 cm x 11 cm. Przełóż do niej przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 1800C i piecz ok. 1 godziny, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.

 

Śmietanę zagotuj w kąpieli wodnej, dodaj połamane na kawałki czekolady. Mieszaj do powstania jednolitej polewy. Polej wystudzony piernik. Jeśli masz chęć, udekoruj wg uznania.

 

SMACZNEGO :)

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.