Przepisy

Mega czekoladowe, pyszne, podzielne, z dodatkiem cynamonu. Robi się je szybko. Fajny pomysł na wspólne spędzenia dnia z dzieckiem. A jeśli robisz je, kiedy dzieci są w szkole / przedszkolu, zrób im niespodziankę i włóż do śniadaniówki – będą miały super dzień :) Wyśmienite ze szklanką mleka na podwieczorek albo słodki poczęstunek na babski wieczór.

 

● 150 g ekologicznej mąki żytniej chlebowej typ 720 „Pytlowej” NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

● 200 g gorzkiej czekolady

● 125 g masła

● 180 g cukru

● 3 jajka

● 3 łyżki kakao

● 100 g bakalii – duże pokrój

● 100 g orzechów włoskich

● 3 łyżki mleka

● 1 łyżeczka proszku do pieczenia

● 1 łyżeczka cynamonu

● po 1/2 łyżeczki kardamonu i imbiru

● cukier wanilinowy

● szczypta soli

 

Masło i czekoladę roztop w kąpieli wodnej, a następnie wystudź.

Cukier, cukier wanilinowy i jajka ubij mikserem na gęstą, jasną masę. Dodaj masło z czekoladą i dalej miksuj. Wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, przyprawy, sól, wlej mleko i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj bakalie i orzechy – wymieszaj szpatułką. Ciasto odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę, aby się schłodziło.

Porcje ciasta wykładaj zwilżoną łyżką na wyłożoną papierem blachę. Formuj kształt ciastek. Piekarnik rozgrzej do 1800C. Ciastka piecz ok. 12 minut. Wystudź i zajadaj :)

 

SMACZNEGO!

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.