Mega czekoladowe, pyszne, podzielne, z dodatkiem cynamonu. Robi się je szybko. Fajny pomysł na wspólne spędzenia dnia z dzieckiem. A jeśli robisz je, kiedy dzieci są w szkole / przedszkolu, zrób im niespodziankę i włóż do śniadaniówki – będą miały super dzień :) Wyśmienite ze szklanką mleka na podwieczorek albo słodki poczęstunek na babski wieczór.
● 150 g ekologicznej mąki żytniej chlebowej typ 720 „Pytlowej” NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
● 200 g gorzkiej czekolady
● 125 g masła
● 180 g cukru
● 3 jajka
● 3 łyżki kakao
● 100 g bakalii – duże pokrój
● 100 g orzechów włoskich
● 3 łyżki mleka
● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
● 1 łyżeczka cynamonu
● po 1/2 łyżeczki kardamonu i imbiru
● cukier wanilinowy
● szczypta soli
Masło i czekoladę roztop w kąpieli wodnej, a następnie wystudź.
Cukier, cukier wanilinowy i jajka ubij mikserem na gęstą, jasną masę. Dodaj masło z czekoladą i dalej miksuj. Wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, przyprawy, sól, wlej mleko i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj bakalie i orzechy – wymieszaj szpatułką. Ciasto odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę, aby się schłodziło.
Porcje ciasta wykładaj zwilżoną łyżką na wyłożoną papierem blachę. Formuj kształt ciastek. Piekarnik rozgrzej do 1800C. Ciastka piecz ok. 12 minut. Wystudź i zajadaj :)
SMACZNEGO!