Przepisy

 Bardzo proste do zrobienia muffinki. Do ich wykonania użyta jest mąka pełnoziarnista bez rafinacji i otręby orkiszowe. Dzięki temu babeczki są dobrym źródłem błonnika i składników mineralnych. Możemy urozmaicać ich smak przez dodatek dowolnych owoców sezonowych, a zimą mrożonych oraz czekolady.

 

 

Suche składniki:

  • 1 szklanka ekologicznej mąki pszennej typ 2000 Razowej bez rafinacji NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

  • 1 szklanka ekologicznej mąki orkiszowej typ 2000 Razowej bez rafinacji NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

  • 5 łyżek ekologicznych otrąb orkiszowych NADBUŻAŃSKICH Młyny Wodne

  • 4 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

 

Mokre składniki:

 

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki oleju

  • 180 gram jogurtu naturalnego

 

Dodatkowo:

  • dowolne owoce: maliny, truskawki, borówki, wiśnie, porzeczki itp.

  • opcjonalnie czekolada (gorzka lub mleczna wg uznania)

 

W jednej misce umieść 6 suchych składników i wymieszaj. W drugiej misce umieść jaja, olej i jogurt i wymieszaj. Połącz zawartość obu misek. Foremki wyłóż papilotkami i napełniaj je do 2/3 wysokości. Na każdą muffinkę wyłóż owoce. Wstaw do nagrzanego do 1800C piekarnika i piecz około 30 minut do suchego patyczka.

Możesz zrobić wersję "na bogato" z wykorzystaniem czekolady. Babeczki przed pieczeniem posyp startą lub drobno posiekaną czekoladą. Możesz też roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i po upieczeniu polać muffinki.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.