Bardzo proste do zrobienia muffinki. Do ich wykonania użyta jest mąka pełnoziarnista bez rafinacji i otręby orkiszowe. Dzięki temu babeczki są dobrym źródłem błonnika i składników mineralnych. Możemy urozmaicać ich smak przez dodatek dowolnych owoców sezonowych, a zimą mrożonych oraz czekolady.
Suche składniki:
-
1 szklanka ekologicznej mąki pszennej typ 2000 Razowej bez rafinacji NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
-
1 szklanka ekologicznej mąki orkiszowej typ 2000 Razowej bez rafinacji NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne
-
5 łyżek ekologicznych otrąb orkiszowych NADBUŻAŃSKICH Młyny Wodne
-
4 łyżki cukru
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
szczypta soli
Mokre składniki:
-
2 jajka
-
1/2 szklanki oleju
-
180 gram jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
-
dowolne owoce: maliny, truskawki, borówki, wiśnie, porzeczki itp.
-
opcjonalnie czekolada (gorzka lub mleczna wg uznania)
W jednej misce umieść 6 suchych składników i wymieszaj. W drugiej misce umieść jaja, olej i jogurt i wymieszaj. Połącz zawartość obu misek. Foremki wyłóż papilotkami i napełniaj je do 2/3 wysokości. Na każdą muffinkę wyłóż owoce. Wstaw do nagrzanego do 1800C piekarnika i piecz około 30 minut do suchego patyczka.
Możesz zrobić wersję "na bogato" z wykorzystaniem czekolady. Babeczki przed pieczeniem posyp startą lub drobno posiekaną czekoladą. Możesz też roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i po upieczeniu polać muffinki.