Bardzo smaczne ciasteczka owsiane z otrębami i bakaliami, bez dodatku mąki. Są tanie i łatwe w wykonaniu, ale przede wszystkim zdrowe.
Idealne na podwieczorek albo jako słodka przekąska do szkolnej śniadaniówki. Zapraszamy do pieczenia.
-
4 łyżki ekologicznych otrąb pszennych NADBUŻAŃSKICH Młyny Wodne
-
niepełna szklanka płatków owsianych
-
1/2 szklanki cukru
-
50 g miękkiego masła
-
2 średnie jaja
-
50 g posiekanych bakalii (orzechy, migdały, rodzynki, żurawina, morele itp.)
-
cukier wanilinowy
Wszystkie składniki włóż do miski i zagnieć rękoma lub dokładnie wymieszaj łyżką - powstanie dość luźna masa. Formuj w rękach kuleczki (można też formować kulki łyżeczką) i układaj w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszcz.
Ciasteczka piecz około 15 minut w temperaturze 1900C. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.