Przepisy

 Bardzo smaczne ciasteczka owsiane z otrębami i bakaliami, bez dodatku mąki. Są tanie i łatwe w wykonaniu, ale przede wszystkim zdrowe.

 Idealne na podwieczorek albo jako słodka przekąska do szkolnej śniadaniówki. Zapraszamy do pieczenia.

 

 

  • 4 łyżki ekologicznych otrąb pszennych NADBUŻAŃSKICH Młyny Wodne

  • niepełna szklanka płatków owsianych

  • 1/2 szklanki cukru

  • 50 g miękkiego masła

  • 2 średnie jaja

  • 50 g posiekanych bakalii (orzechy, migdały, rodzynki, żurawina, morele itp.)

  • cukier wanilinowy

 

Wszystkie składniki włóż do miski i zagnieć rękoma lub dokładnie wymieszaj łyżką - powstanie dość luźna masa. Formuj w rękach kuleczki (można też formować kulki łyżeczką) i układaj w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszcz.

Ciasteczka piecz około 15 minut w temperaturze 1900C. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.