Przepisy

Zdrowsza wersja gofrów, bo bogata w błonnik dzięki dodatkowi otrąb żytnich. Super na podwieczorek lub słodką kolację. Włożone do dziecięcego lunchboxa, na pewno zostaną ze smakiem zjedzone. Są pyszne solo, z cukrem pudrem albo na bogato z bitą śmietaną i owocami.

 

 

 

  • 1/2 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 550 Jasnej NADBUŻAŃSKIEJ Młyny Wodne

  • 1/2 szklanki ekologicznych otrąb żytnich NADBUŻAŃSKICH Młyny Wodne

  • 1 jajko

  • 3/4 szklanki mleka

  • 1 łyżeczka cukru / miodu

  • 1/3 łyżeczki sody

  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Wszystkie składniki wymieszaj. Ciasto odstaw na 10 minut, aby otręby spęczniały. Gofrownicę rozgrzej i posmaruj olejem, żeby gofry nie przywarły. Smaż gofry.

Podawaj posypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną i owocami, z serkiem waniliowym, z dżemem.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.