Czy wiesz jaki smak ma glifosat? Zapewne nie, bo wprawdzie pojawia się w żywności konwencjonalnej, ale nie widać go i nie zmienia smaku produktów. A już na pewno jego smaku nie znają konsumenci żywności ekologicznej. Jest to bowiem składnik środka chwastobójczego o nazwie Roundup. Stosowanego powszechnie w rolnictwie konwencjonalnym.
Ale produkty rolnictwa ekologicznego, to nie tylko przyjemność i zdrowie. Zagrażająca nam ciągle, a może nawet coraz bardziej, katastrofa ekologiczna, ma swe źródło także w rolnictwie. W bezmyślnych sposobach traktowania ziemi przez człowieka. Głównym winowajcą jest tu rolnictwo konwencjonalne.
Najprzyjemniejszym znakiem rolnictwa ekologicznego jest zapach chleba wypieczonego z mąki ekologicznej. Istnieje kilka kluczowych zapachów, które już w dzieciństwie zapadają nam w pamięć i tkwią zakodowane głęboko w sieci neuronów przez całe życie aż do później starości. Najsilniejszym z nich jest właśnie zapach chleba. Kojarzy się z bezpieczeństwem i ciepłem domu rodzinnego.
Strona 2 z 2